Winkeliers kunnen helaas te maken krijgen met een snelkraak of ramkraak. Bij een ramkraak rijden inbrekers met een voertuig op de gevel in om zo naar binnen te komen. Bij een snelkraak forceren inbrekers bijvoorbeeld een rolluik om er onderdoor te kunnen kruipen. Peter Modder uit Harderwijk heeft bij zijn fotospeciaalzaak in Harderwijk en Ermelo meerdere keren te maken gehad met ramkraken. Wij interviewden hem om te vragen naar zijn ervaringen en tips voor ondernemers die in dezelfde situatie zijn terechtkomen of liever niet in terechtkomen.
Wat gebeurt er precies bij een ramkraak?
’s Nachts altijd rond een uur of vier word je uit je bed gebeld; een politieagent aan de telefoon. Hij vertelde mij dat er iets goed mis was en dat ik naar mijn winkel moest komen. Op dat moment weet je dat het echt raak is. Ik kwam aan bij de winkel en de helft van de pui lag eruit. In dit geval stond de auto zelfs nog met een draaiende motor midden in de winkel. De inbrekers waren vol gas door de gevel heen gereden. Daardoor konden zo onder het rolluik doorkruipen en hebben ze de hele winkel leeggehaald.
Wat is het eerste dat je hebt gedaan toen je aankwam bij de winkel?
We hebben eerst de motor van de auto geprobeerd uit te zetten omdat de uitlaatgassen die de winkel binnen kwamen niet erg fijn waren. Omdat ze op de pui in waren gereden was het een ravage en kwam je er niet makkelijk bij. Daarna heb ik een fototoestel gepakt om foto’s te maken van de schade voor de verzekering. Ook heb ik contact opgenomen met een schoonmaakbedrijf om de ravage op te ruimen en heeft een aannemer de pui tijdelijk dichtgemaakt om het winkelen weer enigszins mogelijk te maken. Je wilt tenslotte zo snel mogelijk de kassa weer laten rinkelen.
Wat was voor jou de grootste schade?
In dit geval had ik zeker zo’n 50.000 tot 60.000 euro schade van gestolen producten. Maar de schade aan het interieur was nog veel groter. Dit kan je wel schatten op 70.000 euro.
Had je nog hoop dat de daders werden gepakt?
Nee. De eerste keer had ik nog geen camera’s hangen maar op camerabeelden van andere ramkraken waren de inbrekers onherkenbaar. Wat je kon zien op de camerabeelden was dat de inbrekers met vier of vijf man de winkel binnen gingen met een linnen zak om hun nek en alles bij elkaar grepen wat ze tegenkwamen. Dan heeft het ook geen zin om je goederen terug te krijgen. In het geval van fotoapparatuur zal dat bijna allemaal beschadigd en onverkoopbaar zijn.
Heb jij je schade vergoed gekregen van de verzekering?
Ja, de materiële schade heb ik vergoed gekregen. Wat je echter niet vergoed krijgt is alle uren, pijn en moeite die je moet steken in het herstellen van de schade. Daarnaast kan je winkel niet gelijk open en is een belangrijk deel van je voorraad weg dus loop je een hoop omzet mis. De meeste ramkraken waren op vrijdag; dan kun je voor een weekend niet snel meer schakelen.
Heb je nog tips voor ondernemers die te maken krijgen met een snelkraak of ramkraak?
Probeer de inbrekers zo veel mogelijk te vertragen. Ik heb na elke inbraak weer een stukje beveiliging erbij geplaatst. Vooral paaltjes voor de winkel werkt goed, maar ook een borstwering met metaal versterkt in de winkel. Het rolluik ruim 50cm achter de pui is ook beter. Het belangrijkste is dat het niet mogelijk moet zijn om onder je rolluik door te kruipen.
Een ramkraak brengt dus helaas veel problemen met zich mee. Om deze problemen te voorkomen is het dus een must om ervoor te zorgen dat het rolluik niet geforceerd of opgetild kan worden. Als je ondanks alles toch slachtoffer bent geworden van een ramkraak of snelkraak doe je er verstandig aan om rustig te blijven. Neem gelijk foto’s van zoveel mogelijk details en kasten, laat schoon maken door een extern bedrijf (wordt bijna altijd vergoed door de verzekering) en bel een aannemer uit zijn bed.